top of page
  • Foto van schrijverAnna van Pol

Rekenen groep 4 week 13

Deze week heeft u als het goed is een berichtje op ISY ontvangen met het schoolwerk dat deze week gemaakt moet worden. Om een beetje extra te oefenen met de rekenlessen van deze week heb ik een aantal leuke opdrachten bedacht.


Blok 3 week 1 les 1: sommen uitrekenen op de getallenlijn

Bij deze les is het vooral belangrijk dat u uw kind stimuleert om een kladblaadje te gebruiken, als de som niet uit het hoofd lukt. Dat is helemaal niet erg en het mag tijdens een toets ook!

Als uw kind de de som niet begrijpt, kunt u er ook een verhaaltje van maken. Bijvoorbeeld: "je speelt een spel en hebt al 48 punten. Even later heb je er 36 meer. Hoeveel punten heb je dan?"


Een vereiste om dit soort sommen te maken, is het kunnen splitsen van getallen. Bijvoorbeeld: 8 is 4 en 4 of 5 en 3 of 7 en 1. Als u ziet dat dit vaak fout gaat bij het maken van de sommen zou u verliefde harten bingo kunnen spelen. Dit heeft te maken met het splitsen van het getal 10. Het spelbord en de spelregels vindt u hier: https://lesmateriaalmiranda.blogspot.com/2019/05/verliefde-harten-bingo.html?fbclid=IwAR0Yu6_hqFK9gzlRmmBQOiq4w0U5trfaMnHCL21YAX8tEvwx-bNHUm-S2sc


Blok 3 week 1 les 2: de tafel van 6

- In een eerdere blogpost staan al een aantal spelletjes om te oefenen met (alle) tafeltjes, zoals twee dobbelstenen en rekenmozaïek (zie: https://annavanpol.wixsite.com/homeschool/post/rekenspelletjes)

Een spelletje dat, in dit geval, gemaakt is voor het tafeltje van 6, is het vliegenmepper spel. De antwoordenkaartjes liggen allemaal verspreid op de tafel. U laat om de beurt een sommenkaartje zien. Het is dan de bedoeling dat uw kind op het juiste antwoord slaat (met bijvoorbeeld een vliegenmepper). Het werkblad dat u hierbij uit kan printen staat hier: https://www.eliseinonderwijsland.nl/uploads/1/2/8/1/12811713/vliegenmepperspel_6.pdf U kunt het natuurlijk ook zelf schrijven en uitknippen.


Blok 3 week 1 les 3: meten met meters en centimeters

- Een leuke opdracht om uw kind een idee te geven van de waarde van meters en centimeters is het meten van elkaars lichaam. Door hier mee bezig te zijn, krijgt uw kind misschien een beter beeld van waarom het belangrijk is om te kunnen meten met meters en centimeters. Ik heb hieronder een link gezet, met een handig werkblad. U kan natuurlijk ook en heleboel andere dingen meten.


Blok 3 week 1 les 4: tellen tot 1000

Een leuke manier om met grote getallen bezig te zijn is 'het getal van de dag'. U kiest iedere dag een nieuw, groot getal uit (tot de 1000). Met dit getal doet uw kind dan allerlei opdrachten. Hier zijn een heleboel werkbladen en ideeën over te vinden. Ik heb er een aantal voor u op een rijtje gezet:

4. https://nl.pinterest.com/pin/541628292673709951/ (deze sluit het meeste aan op deze les!)


Succes met rekenen deze week!



0 opmerkingen
bottom of page