top of page
  • Foto van schrijverAnna van Pol

Taal: het onderwerp, de persoonsvorm en het gezegde

- Kinderen in groep 6 zijn bij taal veel bezig met zinsontleding. Ze kennen alleen nog maar bovenstaande zinsdelen. De regels van zinsontleding kunt u vinden op de volgende website: https://www.taal-oefenen.nl/instruction/taal/zinsontleding/zinsdelen-benoemen/wat-is-zinsontleding

Dit is misschien een handige website voor uzelf, maar uw kind kan er ook op oefenen. De precieze website voor kinderen is: https://www.taal-oefenen.nl/taal-groep-6/zinsontleding Deze site kennen ze, want daar werken ze in de klas ook vaker mee.


- Niet alleen online, maar ook op papier is het belangrijk om met kinderen te oefenen. Dit kunt u doen door een paar zinnen op te schrijven, waarin een onderwerp, persoonsvorm en een gezegde te vinden zijn. De kinderen kunnen eerst een verticale streep zetten tussen alle verschillende zinsdelen en daarna ieder zinsdeel zijn eigen kleur geven. Bijvoorbeeld: onderwerp = rood, persoonsvorm = geel en gezegde = blauw.


- Als u de kinderen helpt met het ontleden van een zin, leg dan vooral de nadruk op het volgend van de juister volgorde (persoonsvorm, onderwerp, gezegde) en op de vraag die gesteld moet worden om een zinsdeel te kunnen vinden (bijvoorbeeld: Wie rekent de sommen uit?).





0 opmerkingen
bottom of page