top of page
  • Foto van schrijverAnna van Pol

Lezen (met plezier)

Voor kinderen (vooral jonge kinderen) is het belangrijk om te blijven lezen. Ik heb voor u enkele ideeën verzameld die kinderen kunnen

stimuleren bij het lezen van boeken.

- Voorlezen is erg belangrijk, ook als kinderen al zelf kunnen lezen. Voorlezen heeft namelijk een heleboel pluspunten. Het zorgt er o.a. voor dat het inlevingsvermogen van een kind toeneemt en het werkt ook nog eens rustgevend. Om het voorlezen interactief te maken, kunt u vragen stellen over het verhaal. Op die manier weet u ook meteen of uw kind het verhaal begrijpt en kan volgen. Heb het ook eens over de kaft, de rug en de achterkant van het boek. Hier zijn de kinderen op school ook veel mee bezig.


- Een alternatief voor het voorlezen is de Voorleeshoek. Dit platform is de komende weken gratis. Op deze website kunnen kinderen worden voorgelezen, inclusief plaatjes en muziek.


- Niet alleen boeken zijn een manier om kinderen aan het lezen te krijgen; (kinder)kranten, tijdschriften en stripboeken werken net zo goed!


- Als kinderen op school een boek helemaal uit hebben gelezen, maken ze vaak een verwerkingsopdracht. Misschien kunnen de kinderen deze opdrachten na de Coronacrisis zelfs mee naar school nemen, om te laten zien wat ze allemaal hebben gelezen! Ik zal een aantal voorbeelden bijvoegen. Deze kunt u uitprinten.


- Laat uw kind een stukje aan uzelf voorlezen. Op deze manier oefent uw kind met hardop lezen, net zoals in de klas. Als uw kind er niet uitkomt, mag u hem/haar gerust helpen, maar laat hem/haar het stukje vooral nog eens herhalen; daar leert hij/zij het meeste van!


- Andere leuke manieren om een boek te verwerken, zijn leesbelevingsactiviteiten. De Kinderboekenjuf heeft een heel lijstje gemaakt. Het is de bedoeling dat uw kind iedere dag minimaal 15 minuten leest. Na deze 15 minuten mag hij/zij een leesbelevingsactiviteit uitkiezen om te doen. Hierna kan deze activiteit worden weggekruist in het lijstje.


Ik hoop dat u op deze manier een beetje inspiratie heeft gekregen om uw kind aan het lezen te krijgen!






0 opmerkingen
bottom of page