top of page
  • Foto van schrijverAnna van Pol

Extra opdrachten groep 4 week 14

Deze week is er weer van alles te doen thuis! Van spelling tot rekenen en van taal tot begrijpend lezen. Om een beetje extra met de stof bezig te zijn, heb ik voor alle vakken een aantal leuke, extra opdrachten bedacht. Op die manier is uw kind nét iets meer met de stof bezig.


Spelling:

Bij spelling is een van de onderdelen 'verkleinwoorden maken'. Om dit extra te oefenen kunt u uw kind een brief laten schrijven aan bijvoorbeeld een kabouter of zijn/haar kleine broertje of zusje. Hierin moeten zo veel mogelijk verkleinwoorden worden gebruikt. Op die manier zijn de kinderen met de verkleinwoorden bezig in een betekenisvolle context.


Een tweede onderdeel van spelling is woorden met d of t. Om te weten of een woord met een d of een t wordt geschreven, moet uw kind het woord langer maken; het meervoud opschrijven. Door te oefenen bent met meervoud is uw kind dus ook bezig met het oefenen met d of t. Om hier een beetje meer mee bezig te zijn kunt u uw kind bijvoorbeeld uit een stuk krant alle woorden die eindigen met d of t laten omcirkelen. Laat hem/haar nu op een ander blaadje van elk woord het meervoud opschrijven. Ziet hij/zij nu waarom je het woord langer moet maken?


Taal:

Les 1a en 1b zijn woordenschatlessen over het thema muziek. Wat is er nou leuker om met muziek bezig te zijn, dan muziek te maken! Een makkelijke manier om thuis muziek te maken, is bodypercussie; je hebt er alleen je lichaam voor nodig. Hieronder vindt u een leuk voorbeeld. Laat uw kind deze les maar eens uitvoeren en dan beslissen welke woorden uit de taalles erbij horen (bijvoorbeeld muzikaal, ritme, trommelen en misschien zelfs wel oorverdovend!). https://www.youtube.com/watch?v=7RgmYOR-IbU


Les 3 gaat over het aanprijzen van een boek of film. Dit kan mondeling, maar ook schriftelijk. Het is misschien een leuk idee om uw kind van elk boek dat hij/zij leest en film die hij/zij kijkt een recensie te laten schrijven. Dat hoeft niet perse d.m.v. een lap tekst; het kan ook d.m.v. een leuk, interactief werkblad. Ik heb deze al eens eerder geplaatst, maar ik zal ze hieronder ook nog eens noemen. Bundel alle recensies bij elkaar en laat uw kind het straks mee naar school nemen! Misschien dat anderen er iets aan hebben.


Estafette:

Een leuke manier om extra te oefenen met Estafette is het spelen van leesspelletjes. Uw kind maakt één van de twee lessen, maar de andere les kunt u ook maken d.m.v. een dobbelspel. Laat uw kind ook bij uw woordjes meelezen; misschien vindt hij/zij wel (expres gemaakte) foutjes.




0 opmerkingen
bottom of page